Betraktelse 21: Bakpulver
Bakpulver används i de flesta bakverk då det tillför luft till kakan. Den blåser liksom upp hela degen/smeten så den blir tillräckligt stor för att ätas. Om du råkar ha i förmycket ger den en hemsk smak. Här kommer några enkla regler för dig som vill använda bakpulver men som vill slippa den beska smaken.
- Använd aldrig bakpulver om kakan du gör inte bakas i ugn. Om du nu skulle råka ha i bakpulver i en kaksmet som inte ska bakas i ugn bör du inte gripas av panik. Det går att lösa. Allt du behöver göra är att stoppa in kakan i ugnen, högsta värmen i fem minuter så ska det nog ordna upp sig.
- Om du känner att kakorna du bakar innehåller för lite luft finns det en sak du kan göra och det är inte att ha i mer bakpulver (fast om du ändå tänker göra det föreslår jag att du inte har i mer än en extra tesked). Ta istället elvispen, ha i ett ägg och vispa. Nu ska kakan innehålla mer luft, om inte, ta ett ägg till.
- Nu när julen snart är här är det säkert många som tänker att stora, luftiga pepparkakor skulle vara något spännande. Allt jag har att säga är: "Go for it!" Det blir säkert kul, feta pepparkaksgubbar och pepparkakgummor är kanske godare än smala.
- När du använder dig av bakpulver bör du alltid tillsätta någon smaksats som tar ut den beska smaken, mitt förslag är saft. Ta din favoritsaft och häll i lika mycket koncentrerad saft som det är bakpulver i kakan. Detta kommer ge din kaka en alldels unik smak, lita på mig!
- Om du råkar spilla bakpulver i skålen med alla ingridienser finns det bara en lösning. Ha i mer av allt! Dubbla satsen av allt förutom bakpulvret. Det borde bli bra.
Kommentarer
Trackback