Betraktelse 19: Bo-Erik alias Biogasbubblan

Betraktelse 19: Bo-Erik alias BigasbubblanBiogasbubblan heter egentligen metamorfos och är skapad av Monica Gora. Den ska vara en symbol för Linköpings satsning på biogas.

Kommunen lade ner en miljon kronor på denna skapelse. En miljon! Det enda den där saken gör (förlåt mig, Bo-Erik) är att stå där. Den är inte ens snygg. Folk leker med den. Folk pissar och kladdar på den.

Vad ska den egentligen göra? Den där miljonen hade kunnat gå till bättre saker, t.ex. mig. Jag skulle använda dessa pengar till så mycket bra saker, ni skulle inte ens kunna tänka er hur bra mitt liv skulle kunna bli.

Nej, inte ska vi slösa pengar på vårt folk. Vi skaffar oss en ful skulptur som kan pryda en gräsmatta! Vem är det som kläcker alla strålande ideér? Jag blir nyfiken. Vem är det som tycker att det är värt att spendera pengar på en biogasbubbla när det finns så många andra ställen som behöver pengar?

Kommuner i ett nötskal.

Bo-Erik, jag vill inte att detta ska påverka vår relation på något sätt. Det här är inte ditt fel!

Betraktelse 18: Sängkläder

Det här kan vara en av de sista betraktelserna. Snart börjar skolan och då kommer jag varken ha tid eller ork med att sitta och betrakta. Förlåt, det kanske inte blir så bra, jag saknar inspiration.

Betraktelse 18: SängkläderSängkläder har under flera timmar förundrat mig. Vem uppfann dem? Hur länge har de funnits, och viktigast av allt, hur många olika modeller finns det? Ingen av dessa frågor kommer få svar idag utan jag kommer helt enkelt bara berätta lite kort om mina upplevelser kring sängkläder.

Sängkläder används för att skydda våra täcken, kuddar och framför allt våra sängar från smuts. De finns i olika storlekar och mönster. Varje gång vi går och lägger oss finns de där, som en skyddande hydda.

Sängkläder bör strykas men det är int emånga som har tid för det. Jag är en av de människor som alltid stryker mina sängkläder innan jag använder dem. Det ger en skön känsla när jag sover. Jag bara somnar in och sover hela natten lång. Strukna sängkläder åt folket!

That's it!

Betraktelse 17: Lunarstorm

Bilden “http://www.lunarstorm.co.uk/_gfx/19/lsimage.jpg” kan inte visas, då den innehåller fel.Idag ska vi tala om Lunarstorm, en mycket känd mötesplats på internet för svenska ungdomar.

På Lunarstorm möts alla Sveriges ungdomar för att få bekräftelse av alla de slag, men mest vill de höra att de är snygga. Lunarstorm är ett ställe där många kan känna sig uppskattade, men många är långt ifrån alla.

På Lunarstorm finns det precis som i det verkliga livet populära kids och töntar. Att det finns tönter betyder att det och finns mobbare som jobbar med att trycka ner andra med kassa kommentarer så som "Du är ful" och "Tönt".  Dessa människor saknar helt respekt för andra personers känslor och bör därför behandlas illa. Smutskasta dem så mycket du kan!

 Lunarstorm har en funktion som kallas för PRO. Denna funktion kostar skjortan och ger dig vissa förmåner i x antal dagar. Det är detta som ger Lunarstorm pengar. De suger ut så mycket de kan ur de små offren som är villiga att betala. Vissa är snåla och ber andra betala, i gentjänst kanske de strippar i sin webcamera. Vissa känner sig tvugna att ha PRO eftersom det är deras enda chans att få bekräftelse. Med PRO kan du nämligen ha ditt eget kollage där du kan ladda upp bilder och andra personer kan lämna en kommentar.

Alla medlemmar har också en egen blogg där de kan skriva om sitt liv och berätta om hur dagen har varit. Där kan de skriva dikter och tycka synd om sig själv.

Är inte detta underbart? Här får alla hormonfyllda tonåringar bekräftelse, bra som dålig. De får lov att skriva av sig om hur mycket de hatar sina föräldrar för att de inte får gå på den där festen. De kan diskutera hur fulla de har varit och de kan berätta om den där gången när föräldrarna nästan kom på dem när de hade supit sig fulla. De kan tipsa varandra om fester och kan ibland hitta kärleken!  Här finns allt, alla tonårsdrömmar kan uppfyllas!

Keep readin'

Betraktelse 16: Samarin

Betraktelse 16: SamarinSamarin är namnet på min katt. Idag tänkte jag berätta historien om honom eftersom att han fyller tre månader i morgon.

Samarin kom till mig straxt efter min Skåneresa. Han var då bara en liten plutt som glatt skuttade omkring och gillade läget. Jag tänkte att här kommer han trivas, min lilla ängel. Jag hade rätt, han trivs otroligt bra. Ibland tror jag att han trivs lite för bra.

Allt började någon dag efter det att Samarin hade flyttat in. Jag upptäckte att den lille jäveln hade kissat på golvet. Detta gjorde mig självklart mycket upprörd. Var hade min katt lärt sig göra sådana saker?

Dagarna gick och Samarin fortsatte kissa på golvet. Jag försökte envist trycka in honom i kattlådan varje gång jag upptäckte att han kissade på golvet. Han gav inte upp utan gav sig på allt dyrare saker, så som trasmattan i hallen och pappas väska. Allt detta var självklart väldigt upprörande och jag blev mer och mer orolig och började undra om det var något fel på min katt.

Eftersom min katt valde att fortsätta kissa på golvet sade min far till mig att det var dags för förändring. Samarin fick nu bara röra sig i köket och i tvättstugan. Där skulle det bli lättare att upptäcka om han kissade på golvet och det fanns inte lika många intressanta saker att kissa på.

Samarin bor än idag i köket. Han har ännu inte lärt sig att kattlådan är det enda rätta men jag kommer kämpa för honom! Jag ska se till att han kommer ut ur köket om det så tar mig resten av mitt liv. Jag kommer aldrig ge upp kampen för ett rättvist liv åt min katt!

Peace man!

Betraktelse 15: Nattlampor

http://www.annonserna.nu/userimage/200602/barbapapa%20nattlampa%20bl%C3%A5(1).jpgEftersom att jag har köpt en ny nattllampa från Ikea tänke jag betrakta nattlampor, och de personer som använder nattlampor. Vad är egentligen en nattlampa och varför finns den?

Min nattlampa föreställer ett litet spöke, den lyser grönt och står ständigt på mitt nattduksbord. Jag har den aldrig tänd eftersom att det gröna ljuset är smått irriterande.

Jag tror att många har sina nattlampor tända hela natten för att de tror att det ska vara så. En nattlampa måste vara något som ska vara tänt på natten, eller hur? Jag ska berätta en sak för dig, namnet luras bara. Nattlampan är egentligen något som ska användas om du råkar vakna mitt i natten. Den vara lätt att tända så att du kan se dig omkring, ta ett glas vatten om du vill. Nattlampan är alltså till för eventuella utflykter mitt i natten.

Själv har jag min nattlampa tänd sekunderna innan jag tänder min sänglampa som jag använder när jag läser. Detta gör att jag får tillfälle att använde lampan och den kan stå där och vara fin hela dagarna. Lampan ska aldrig vara tänd på natten för då ska det vara mörkt.

Det finns olika färger på nattlampan, den jag tänkte berätta lite om är den röda nattlampan. Röda lampor ger lätt ett bordellaktigt utseénde och kan missleda folk, om de ser ett rött rum kanske de tror att det är något helt annat än vad det är. Röda nattlampor kan vilseleda ensamma personer och bör därför undvikas så länge du inte söker efter sällskap.

Det var allt för idag, vi hörs igen imorgon!

Betraktelse 14: Hundbajs

Betraktelse 14Jag är tillbaka och jag är på hugget. Idag tänkte jag betrakta hundbajs som inte blir upplockat. Dessa luringar som ligger och gömmer sig vid vägkanten och väntar på att någon stackare ska trampa i dem.

Det är på våren hundbajs dominerar gatorna. De har under vintern gömt sig under snön eftersom att vissa hundägare väljer att skotta över sin hunds bajs på vintern. Det är lika otrevligt att trampa i hundbajs på vintern som det är på sommaren.

Har du nu köpt en hund så får du bita ihop och plocka upp efter den, var du än befinner dig och vilken årstid det än är. Det är aldrig trevligt att springa omkring barfota om det ska ligga hundbajs överallt.

När du på sommaren åker iväg för att bada, vill du stöta på hundbajs på stranden? När du är i skogen och plockar svamp, vill du råka trampa i hundbajs precis när du har hittat de där fina kantarellerna? Nej, jag trodde inte det heller. Hundbajs ska alltid plockas upp, oavsett vad som händer!

När du köper en valp, eller en hund, tar du direkt på dig anvaret för hundens/valpens avföring. Du kan inte bara lämna avföringen där hunden väljer att lägga den. Det är ditt ansvar att se till att barn och andra människor inte ska behöva trampa i bajset!

Tänk efter före innan du skaffar hund.

Betraktelse 13: Sweet Goodbyes.

http://www.mdlsoft.co.uk/PrimaryPics1/goodbye.jpgAdjö, hej då, farväl är ord som använder när vi lämnar någon. Anledningen till att jag valt att skriva om just detta är att jag kommer ta semaster från bloggandet. Jag kommer åka till Växjö i morgon och stanna där till måndag.

Eftersom att det här är hej då är det dags för oss att bli gråtmilda. Vi ska alla kramas och berätta hur mycket vi kommer sakna varandra. Vissa av oss kommer till och med bryta ut i tårar. Så hade det varit om vi var Amerikaner, men nu är vi inte det.

Istället kommer vi stå och se på varandra på ett konstigt sätt, klämma fram ett hackigt hej då och sen lämna varandra. Det är så vi gör i Sverige, i alla fall de flesta av oss. Det tycker jag om.

Hasta luego!

Betraktelse 12: Brun-utan-sol

Brun utan solBrun-utan-sol är en produkt som gör dig härligt morotsorange på bara några timmar. Den appliceras på huden för att ge dig rätt färg till bikinisäsongen. Ingen kan undgå din fräcka färg när det är dags för första doppet!

I dagens samhälle finns det många olika sätt att bli brun. Det klassiska att ligga i solen och pressa är ett vanlig strandfenomen, men på vintern då? Då är det bara att dra fram brun-utan-sol och börja smörja. Idag ska jag gå igenom några av de olika brun-utan-solprodukter som finns idag.

Vi börjar med vanlig brun-utan-sol på tub. Denna produkt smörjer du själv in för att uppnå den perfekta färgen. Resultatet blir ofta riktigt ojämnt och du får lätt brun-utan-sol där du inte vill ha det, till exempel på handflator och under naglarna. Detta är en av de billigare varianterna och den rekomenderas starkt!

Sollotion är ännu en kräm som smörjs in, skillnaden är att det här inte är lika stark och kostar heller inte riktigt lika mycket. Det smörjs in precis som en vanlig lotion och en fin solbränna byggs stegvis upp. Detta tar längre tid och kräver mer tålamod. För dig som vill bli brun direkt är detta alltså ingen bra idé.

Det finns också solspray som du kan köpa och spaya på för att få en jämn färg. Hurvida detta fungerar eller ej vet jag inte. Jag rekomenderar dig därför att testa för att sedan skriva och berätta hur det gick.

Soldusch är en av de dyrare och lyxigare sätten att applicera brun-utan-sol på. Du ställer dig helt enkelt i en dusch för att bli brun. Du får då en jämn morotsfärg över hela kroppen. Rekomenederas för dig med pengar.

Det finns självklart fler sätt än detta att bli morotsorange på, till exempel piller, mousse och servetter, men eftersom att jag helt saknar kunskap om dessa står jag över dem.

Betraktelse 11: Skosnören

Bilden “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/37/Shoelaces_20050719_001.jpg/180px-Shoelaces_20050719_001.jpg” kan inte visas, då den innehåller fel.Skosnören har följt oss i många år. De ser till att våra skor hålls på plats och är i flera fall dekorativa, men i en värld där slip-inskor och högklackat blir allt vanligare är det inte säkert att skosnöret överlever.

Idag finns det många förväntansfulla skosnöreersättare. De vill alla nå toppen av sin karriär, precis som skosnöret. Kardborrebandet vill synas på alla skor, precis som dragkedjan, men den som helst av allt vill slå sig fram är stretch. Strech finns på de flesta slip-inskor och vill gärna föröka sig. I ett land där vi blir mer och mer lata är det lätt att välja en enkal slip-insko framför en hederlig sko med skosnören. Vill vi tillåta detta, att vår lathet helt ska ta över vår vardag?

Skosnöret var en av våra första utmaningar. När vi hade lärt och knyta skorna kunde vi gå ut när vi ville, utan att ha kordborreskor. Denna frihet och vuxenkänsla gav oss tidigt självförtroende. Om vi går över till stretch, dragkedja eller kardborreband försvinner den utmaningen som ger oss vår första vuxenkänsla. Därför tror jag att det är viktigt att skosnöret inte försvinner. Köp skor med skosnören! Utan skosnören blir utmaningarna färre och vi blir latere och förlorar en gnutta av vårt självförtroende. Vi behöver vårt självförtroende, säg ja till skosnören!

För skosnöret i tiden.

Betraktelse 10: Kokosnötter

Bilden “http://www.ewerman.se/modules/core/showimage.php?id=339&w=173&h=800” kan inte visas, då den innehåller fel.Kokosnöten har alltid fascinerat tusentals människor. Hur kommer vi in i den och vad är den till för? Idag ska vi reda ut de vanligaste frågorna kring just kokosnöten.

Det första du tänker på när du hör ordet kokosnöt är kanske brunt, hårt och hårigt. Kokosnöten är egentligen inte brun och hårig i alla fall inte från början. Det yttersta lagret på en kokosnöt är grönt och känns lite som läder. Innaför detta gröna lädertäcke gömmer sig en hård, brun skorpa som är något hårig. Det är detta vi kallar för kokosnöt och det är det vi kan köpa i våra affärer, men vi befinner oss fortfarande på utsidan av kokosnöten och vill nu ta oss in, hur ska det gå till?

För att ta sig in i en kokosnöt behövs två saker, hammare och spik. Spiken sätts mot det bruna skalet och sedan används hammaren för att hacka spiken igenom skalet. Vad gömmer sig därinne? Inget mindre än fruktkött och kokosvatten. Kokosvattnet går att dricka, om du känner för att dricka det kör bara ner ett sugrör i hålet och börja sörpla. Nu ska vi inte missta kokosvatten för kokosmjölk, kokosmjölk görs nämligen av fruktköttet som finns i kokosnöten. Av fruktköttet görs också kokosflingor.

Varför är den här då? Det finns en enkel färklaring på denna fråga. Den finns här för att föra kokospalmen vidare till andra kontinenter. Det är nämligen på kokospalmen som kokosnöten växer. När kokosnöten är tillräckligt stor kastar kokospamlen ner kokosnöten i havet så att den kan växa upp och bli en stor fin kokospalm på andra sidan havet. Kokosnöten är alltså ett frö.

Betraktelse 9: Extreme Makeover

Bilden “http://www.glamajama.com/gmedia/extreme_makeover_home.jpg” kan inte visas, då den innehåller fel.Extreme Makeover Home Edition sänds varje vardag på trean. Det hela går ut på att ett designteam ska riva ner ett helt hus för att sedan bygga ett nytt som är större och bättre, kruxet är att de bara har sju dagar på sig. Till hjäp har de runt hundra arbetare.

De familjer som får ett nytt hus har det ofta hänt någonting med, de har förlorat en anhörig, någon i familjen har blivit sjuk eller något liknande. Det är alltså klassisk Amerikansk välgörenhets-TV  där alla blir gråtmilda framåt slutet av programmet.

Programmet leds av Ty som ofta ses med sin magafon som han glatt vrålar i för att inspirera alla till att jobba. Om jag var en av arbetarna skulle jag förmodligen slå honom sönder och samman, eller kanske bara krossa hans megafon.

I varje avsnitt har designteamet nya ideér.  De riktar ofta in sig på en idé och håller sig till den, detta gör att det ofta kan bli för mycket. Får de reda på att någon av barnen gillar någor speciellt så kör de på det hela vägen, detta leder ofta till små prinsessrum eller något liknande. Visst är de kreativa, men ibland kan det gå för långt.

Enda sedan jag fick min katt Samarin Ciproxin har jag glatt följt programmet, men endast eftersom att pappa ser på det. Visst är det kul att se deras knäppa ideér bli verklighet men i varje program är det samma sak, tiden tar snart slut och allt måste stressas. Det hela avslutas med att alla blir gråtmilda och överlyckliga.

Betraktelse 8: Skorpor

http://www.swedensfinest.com/images/0-499/17b.JPGFullkornsskorpor är en stor del av mitt liv så nu tänkte jag betrakta dessa delikata, torra bröd.

När jag äter skorpor vill jag helst se att de är av märket Holger eftesom att jag helt enkelt tycker att de smakar bäst. De har en speciell smak som passar utmärk tillsammans med Bregott. Pågens skorpor som kallas för Krisprolls, är inte heller så tokiga men de kan inte mäta sig med Holger.

Till saken, hur många av er är det som äter skorpor? Jag tror nämligen att skorpor är högst underskattade. Visst är de lite hårda men med lite Bregott på smakar de gudomligt! Jag har provat att äta skorpor med vanligt Milda men den smakar inte alls lika gott. Bregott passar ihop med skorporna eftersom att det är hårt, precis som skorpor.

När jag var mindre sade jag ofta att skorpor inte var gott. Jag har ändrat mig. Misstaget många gör är att hålla sig fast vid vad man tyckte som liten. Jag törs säga att jag har ändrat mig och jag är stolt över att älska skorpor så länge jag får dem tillsammans med Bregott.

Våga älska skorpan!

Betraktelse 7: Badankor

Mina badankor ska idag betraktas, eller presenteras. Det blir nog en blandning av presentation och betraktelse. Njut!

Uffe, även känd som Rubbade Uffe var den första badankan jag fick. Han var en julklapp från Rebecka och han är köpt på Lagerhaus i Växjö. Uffe är inte världens bästa simmare, han är baktung och välter lätt. Anledningen till att han ibland kallas för Rubbade Uffe är hans ögon som pekar åt olika håll, det är charmigt.


Pelle fick jag av min mamma när hon hade varit I lund med Sara. Jag antar att han kommer från Lagerhaus i Lund men är inte helt säker. Det som är speciellt med Pelle är att han har fötter. Dessa små fötter gör honom unik och han är faktiskt den badanka som flyter bäst. Pelle hade svårt att stå upp när jag skulle ta den här bilden, hans fötter var inte tillräckligt stadiga för den luddiga mattan.

Love är den minsta av mina badankor och den första jag köpte själv. Jag hittade honom på Lagerhaus i Stockholm när jag var där med skolan i juni. Han kan inte flyta normalt, han bara trillar omkull i vattnet och ligger där. Love är också en av två ankor som inte kan pipa.


Urban är enligt mig den fulaste ankan. Han köptes precis som Love på Lagerhaus men den här gången var jag där med min mamma och min vän Astrid. Urban kan flyta men är något framtung på grund av att han bär omkring på ett fånigt hjärta. Urban är den ankan jag har minst kär.



Nuffe är Uffes motsats, det vill säga en ängel. Han köptes också på Lagerhaus i Stockholm när jag var där med mamma och Astrid. Han kan, till skillnad från Uffe, flyta en stund innan han ramlar. Han tillhör alltså en av de bättre simmarna bland mina ankor.


Swamming är en badpropp, han är alltså ingen klassisk badanka. Han har därför ett silverrep under sin badring. Swamming köptes samtidigt som Nuffe och Urban på Lagerhaus. Han flyter snett, det beror på att hans huvud är för stort och han blir därför lite baktung och sidotung. Swamming kan inte pipa.


Kal är köpt på Kalikå i Stockholm. Han är gjord av naturgummi och jag anar att han egentligen är en hundleksak eftersom att han låter precis som en sådan. Han flyter otroligt bra och får en fin svart färg när han är blöt. Han är den största badankan. Enligt mig är han också den badanka som ser roligast ut.



Bobby köpes också i Stockholm, fast denna gång köpte jag en badanka trots att jag inte fick. Det var på Skansen och mamma hade sagt att jag inte fick köpa en enda badanka till, jag köpte honom och en till badanka i hemlighet. Bobby kan inte flyta över huvud taget utan ramlar framåt eftersom att hans hatt är för tung.


Kalle är en riktig beachbadanka. Han stoltserar med sin surfingbräda vart han än går. Han köptes på Skansen tillsammans med Bobby och smugglades hem i en plastpåse. Kalle flyter snett på grund av sin surfingbräda men han klarar de flesta vågorna.



Nancy är mitt senaste tillskott och hon köptes på Ohlssons Basar i Ystad. Nancy är något framtung och klarar ett par vågor innan hon faller omkull. Hon är den som ska ta hand om de andra badankorna när de ramlar, men eftersom att hon också ramlar går det inte så bra.