Betraktelse 25: Citrusfrukter

Citrusfrukter växer i ett för oss tropiskt landskap. De är syrliga och innehåller mycket C-vitamin, med andra ord är de mycket nyttiga. De finns i flera färger, några exempel är citronen som är gul, clementinen som är orange och limen som är grön och det är dessa tre vi kommer tala om i dag.

Citronen är vanlig i matlagning och sallader. Oftast pressas den för att den syrliga saften ska ge smak. Den finns som krydda (citronpeppar) och är delikat till fisk (lax). Citronsåser är också populärt och används ofta till olika fiksrätter.


Clementinen äts oftas som ett äpple, den stora skillnaden mellan att äta ett äpple och en clementin är att clementinen måste skalas och att den är i klyftor som tas isär. På barnkalas med fiskdamm bifogades det nästan alltid en clementin i godispåsen. Clementinen är högt uppsatt bland många barn och är nog oftast en av många favoritfrukter.

Lime
är min favoritcitrusfrukt. Jag vet tyvärr inte mer om den än att den är grön, liten och helt underbar att pressa över sallad. Detta är en citrusfrukt som jag rekomenderar. Den är också dekorativ på glass.

Jag hoppas att ni har lärt er något av dagens betraktelse och hoppas att vi syns snart igen!