Betraktelse 35: Nyårsafton

Nyårsafton, dagen då allt händer. Det gamla året ska försvinna medan det nya börjar, ofta i form av en härlig baksmäll och bakfylleångest, varje år. Fyrverkerier smäller ansikten av folk så de kan starta det nya året i nytt ljus. Att hitta något att göra på nyårsafton är högst nödvöndigt då det faktiskt är årets sista dag, och den måste spenderas väl. Men vad betyder egentligen nyårsfton? Det ska jag berätta!

Sista dagen på året ska såklart summera alla årets handlingar, lite som karma fast man får en ny chans redan året därpå. Om man har haft ett dåligt år brukar det resultera i flertalet nyårslöften om förbättring, som fungerar bra i någon månad innan man springer rakt in i gamla vanor igen.

Klassiska nyårslöften är dessa: Äta nyttigare, sluta röka, börja träna, leva mer hälsosamt, sluta snusa osv. Som ni ser finns det ett genomgående tema, bättre hälsa.

Men vad har det här egentligen att gör amed nyårsafton? Jo, det är såhär. De flesta har nyårlöften om att på ett eller annat vis förbättra sin hälsa och lägga sina gamla, osunda vanor bakom sig. Vad gör man då sista ohälsosamma dagen? Man super sig full, så full att man dagen efter inte ens vill röra på sig, leva eller någonting överhuvudtaget. Detta för att man ska börja uppskatta sitt liv och värdera det på ett annat sätt. På så sätt blir det ofta lättare att börja ett nytt, hälsosamt liv. Dessvärre glömmer man lätt bort hur hemsk 1 januari var efter ett par veckor och börjar sakta glida in i gamla vanor, och sen står man nåste nyår och lovar samma saker, fast på riktigt.