Betraktelse 24: Jul

Betraktelse 24: JulSåhär i novembertider tycker jag det är högaktellt med jul, tomtar, lussebullar, pepparkakor, knäck, tomteluvor, julklappar, julgranskulor, julmusik, julskinka, julgran och allt annat som hör julen till. I dag tänkte jag berätta om alla fördelar (evetuellt nackdelar) med att ta ut julen i förskott (jag föredrar att säga ta ut julen i god till, med för att alla ska trivas här skriver jag i dag ta ut julen i förskott).


Fördelar
  1. Julen blir längre. Du får gott om tid till att suga upp all julanda som finns överallt och allt blir duppelt så roligt!
  2. Du hinner julshoppa innan alla andra och slipper stressen dagarna innan jul. Du hinner också tänka ut perfekta julklappar till alla! Gott om tid är det bästa som finns.
  3. Du kan (förhoppningsvis) spendera mer pengar på julklappar. Själv har jag redan köpt en första julklapp, den är till mig från tomten.
  4. Du kan köpa en ny julskiva och faktiskt hinna lära dig alla låtar utantill före julafton (inte för att jag någonsin skulle köpa en ny julskiva, den som finns här är underbar och jag älskar den).
  5. Du får ha på dig tomteluva jättelänge! Vanligtvis har man den bara runt jul, men om du som jag är fanatiker kan du ha på dig den från november och fram till min födelsedag (13 januari).
  6. Du får jättemånga pepparkakor och lussebullar, förutsatt att du bakar dem.
  7. Du klagar inte när affärerna plockar fram julpynt i mitten av sommaren, du snarare hoppar av glädje och dina ögon lyser likt ett barns.
  8. Du har gott om tid på dig att hitta på julklappsrim (exempel: Nu i jultider får du ett par skider, jag vet att det ska vara o, men annars fungerar inte rimmet >.<) om du använder sådana.
  9. Du kan alltid svara på frågan "Hur många dagar är det kvar till julafton?" och du gör det med stolthet. Du upplyser ständigt omgivningen hur många dagar det är kvar.
  10. När alla andra börjar fira jul blir allt dubbelt så roligt, då är det okej att plocka fram adventsjulsstakar och köpa gran. När julafton väl kommer är allt mycket roligare, den långa väntan gör allt bättre!
Nackdelar
  1. Vissa människor tycker att du är jobbig och överdriven, fast låt inte dessa pessimister göra dig ledsen! De vet bara inte hur man firar jul på rätt sätt.
  2. Du blir besviken när det in är snö ute.
  3. Varje gång du kommer hem förväntar du dig att det ska vara varmt, lukta pepparkakor i huset och att det ska stå en gran i hallen. Det gör aldrig det.
  4. Vissa familjemedlemmar försöker gömma julskivan för dig.
Som vi ser är nackdelarna förre än fördelarna, detta betyder att julen ska börja tidigt!

Betraktelse 23: Barbapapa

I dag tänkte jag presentera hela barbafamiljen, både vuxna och barn. Jag kan börja med att berätta att hela familjen kan förvandla sig till precis vad de vill!

Barbapapa är den stora rosa klumpen. Namnet Barbapapa är en omskrivning av barbe à papa som är franska för spunnet socker. Som vi alla ser är han lika rosa som sockervadd. Men låt inte hans rosa yttre skrämma dig, även om han ser ut som en gigantisk fjolltuss betyder det inte att han är det. Han har tillsammans med Barbamama sju barn. Det är inte dålig för en rosa kille.

Barbamama är svart och gift med Barbapapa. Hon tycker om att laga mat, speciellt pannkakor. Pannkakorna slänger hon upp i luften när hon ska vända på dem, med lika mycket stil som ett proffs! Hon är alltså Barbahuset Farmor (ni vet, Bamse...?).

Barbabok är smart och intellektuell. Hon tycker om att läsa och har svar på många frågor. Hon tävlar ofta med sin bror Barbastark om vem av dem som är ledaren. Hon har härlig humor! Vi skulle kunna jämföra Barabbok med Hermione, alltid redo att lära sig nya saker, så engagerad att det blir fånigt.

Barbafin är den som bryr sig mest om sitt utseende. Hon anser att hon är den vackraste av alla barbabarn och hon är rädd för spindlar och larver. Barbaskön tycker att hennes rädslor är fåniga. Om hon ser en spindel eller en larv svimmar hon. Hon är alltså barbafamiljens fjortis.

Barbaflink intresserar sig för vetenskap. Barbazoo håller alltid ett vakande öga över honom eftersom hans vetenskapliga experiment ofta går för långt och har ödesdigra konsekvenser. Han är husets tönt.

Barbalala sjunger och spelar flertalet instrument. Hon är en äkta estet! Hon är också intresserad av botani och liknande sakr och kommar bra överens med Barbazoo. Hon är en drömmare.

Barbaskön är ännu en estet. Han är den i huset som tecknar. Han är mycket hårig och borde överväga möjligheten att forma sig själv till en mindre hårig varelse, till exempel en pianotangent. Han är helskön! Min idol i barbahuset.

Barbastark är en riktig karlakarl som tycker om sport, träning och att vara ledare. Han har en korkad hund som han brukar leka detektiv tillsammans med.

Barbazoo är huset djurrättsaktivist! Han är säkert med i flera djurrättsföreningar och äter förmodligen inte kött. Ett riktigt vänsterpack!

Förlåt, jag orkar inte så mycket mer nu.

Betraktelse 22: Modebloggar

ModeMest aktiva bloggar = modebloggar. Efter att ha dragit slutsatsen att majoriteten av alla aktiva bloggar handlar om mode och sedan insett hur otroligt populärt det är att skriva om mode har jag bestämt mig för att skriva om personer som skriver om mode, allt för att jag ska bli het och omtyckt!

Som modebloggare måste du alltid hålla dig uppdaterad om vad som är hett och om vad som är helt fel. Detta klarar du av med glans genom att läsa till exempel Elle eller Vecko Revyn. Du tycker om antingen Sofie eller Ebba, kanske till och med båda.

Du skriver om alla dina klädbegär och beklagar dig när du inte har råd. Varje dag tar du kort på din "outfit" för att lägga ut i bloggen och du skriver en kort text om dagens kläder, vad de kostade,  var du har köpt dem och liknande saker som du finner väsentliga. Detta för att göra klart för alla att du är inne, att du vet vad som är rätt att ha på sig.

Du betygsätter olika bloggar och och olika tidningars hemsidor. Du tipsar ständigt dina läsare om heta internetsidor där de kan köpa det senaste inom mode. Du vet alltid vad som senast skrevs på Veckor Revyns hemsida och drar många paralleller till den. De som inte håller sig lika uppdaterad om saker som du hänvisas till dina favoritsidor.

Du har ofta små listor på din sida där du får svara på frågor, detta gör att din blogg mer personlig, tycker du i alla fall. Många av de inlägg du skriver avslutas med en liten fråga, allt för att folk ska kommentera. När du får en kommentar känner du dig speciell och behövd, du känner att folk tar till sig det du skriver.

Du har ständig koll på hur många det är som läser din blogg och kämpar för att hamna på listan över mest aktiva bloggar. Där syns du och du får förhoppningsvis flera läsare. Läsare betyder allt i denna tuffa bloggvärld!

Kändisar är en stor del av modebloggarnas liv. En äkta modebloggare söker dagligen upp nya bilder på kändisar, betygsätter deras kläder, talar om deras utseende, kommenterar deras plastikoperationer, talar om för alla hur bra respektive dåliga de är eller något annat. De har ofta en favorit som återkommer gång på gång, antingen för att de är otroligt vackra eller för att de har snygg stil, allt beroende på modebloggaren i fråga.

Vad kändisar gör och vad som händer i de hetaste dokusåporna är också en stor del av din blogg. Du skriver om vilka program du har sett på, vem du hejar på i olika dukosåpor och skriver ofta omdömen om alla de dokusåpor du ser på, kommenterar deras klädsel och liknande.

Modebloggarnas motto är: "Syns du inte, finns du inte."

Nu när du vet allt detta är det bara att sätta igång! Skriv så fingrarna glöder, leta fram bilder på heta kändisar och kläder du behöver! Gräv fram kamaran och fotografera dina kläder, skriv som bara du kan, och glöm inte bort att ge det hela en personlig touch med listor!

Betraktelse 21: Bakpulver

Bakpulver används i de flesta bakverk då det tillför luft till kakan. Den blåser liksom upp hela degen/smeten så den blir tillräckligt stor för att ätas. Om du råkar ha i förmycket ger den en hemsk smak. Här kommer några enkla regler för dig som vill använda bakpulver men som vill slippa den beska smaken.



  1. Använd aldrig bakpulver om kakan du gör inte bakas i ugn. Om du nu skulle råka ha i bakpulver i en kaksmet som inte ska bakas i ugn bör du inte gripas av panik. Det går att lösa. Allt du behöver göra är att stoppa in kakan i ugnen, högsta värmen i fem minuter så ska det nog ordna upp sig.
  2. Om du känner att kakorna du bakar innehåller för lite luft finns det en sak du kan göra och det är inte att ha i mer bakpulver (fast om du ändå tänker göra det föreslår jag att du inte har i mer än en extra tesked). Ta istället elvispen, ha i ett ägg och vispa. Nu ska kakan innehålla mer luft, om inte, ta ett ägg till.
  3. Nu när julen snart är här är det säkert många som tänker att stora, luftiga pepparkakor skulle vara något spännande. Allt jag har att säga är: "Go for it!" Det blir säkert kul, feta pepparkaksgubbar och pepparkakgummor är kanske godare än smala.
  4. När du använder dig av bakpulver bör du alltid tillsätta någon smaksats som tar ut den beska smaken, mitt förslag är saft. Ta din favoritsaft och häll i lika mycket koncentrerad saft som det är bakpulver i kakan. Detta kommer ge din kaka en alldels unik smak, lita på mig!
  5. Om du råkar spilla bakpulver i skålen med alla ingridienser finns det  bara en lösning. Ha i mer av allt! Dubbla satsen av allt förutom bakpulvret. Det borde bli bra.
Det är allt jag har att bjuda på i dag. Kika in senare så kanske jag kommer med vinterns modetips, vem vet?