Betraktelse 34: Tepåsar

Tepåsar, tepåsar, tepåsar. Löste i tepåse, påste i tepåse (doh) och helt enkelt badte i tepåse. Tepåsar har i årtiender fascinerat människor världen över, de har smaksatt vatten i världens alla hörn, men, viktigast av allt, de har skapat begreppet afternoon tea.


Afternoon tea, rakt översatt till eftermiddagste, är en företeelse som härstammar ifrån Storbritannien, landet som vägrade ge upp både vänstertrafik, pund och monarki. Precis som punden och vänstertrafiken är afternoon tea en tradition som går långt bak i tiden.

Afternoon tea var för många år sedan en daglig tradition som ägde rum mellan tre och fem på eftermiddagen. Det dracks då te och åts mackor av olika slag, oftast scones som är en annan av Storbritanniens kända nischer. Detta kan liknas med ett svensk mellanmål.

I dag är tyvärr afternoon tea en tradition som är påväg ut. Från att ha varit daglig till att vara hödtidlig för att sedan vara något som endast cafeér och stora hotell sysslar med ser vi hur afternoon tea, och kanske Storbritanniens mest fascinerande tradition sakta bleknar och knappt är synbart för andra än turister som lockas av den Engelska finkulturen.

Missa inte nästa betraktelse: Badte